Sıkça Sorulan Sorular

www.ustatamirci.com olarak sizleri sss (sıkça sorulan sorular) konusunda kısaca bilgilendirmek istedik umarız sayın müşterilerimizin işine yarar bilgiler vermişizdir. kombi Servisi konusunda 1993 yılından beri sizlere hizmet veren firmamız sizden gelen tüm sorunları eksiksiz olarak çözmüştür. kombi servisi olan firmamızın verdiği hizmetlerde değişen parçalar yerinde 1 sene garantidir. Firmamız özel servistir ve tüm marka ve modellerdeki kombilere ve klimalara yerinde teknik servis imkanı sunmaktadır. Firmamızdan yapacağınız tüm alışverişleriniz için kredi kartınızı kullanabilirsiniz, banka komisyon bedelleri göz önüne alınarak kredi kartınıza taksit imkanımızdan yararlanabilirsiniz. Firmamız kombi servisi hizmetinin yanı sıra kombi petek bakımı ve klima servisi olarak sizlere kesintisiz hizmet vermektedir.

Firmamız Gaziosmanpaşa vergi dairesine bağlıdır ve istanbulun tüm semtlerine servis imkanı vardır. Anadolu yakası ve Avrupa yakasında kesintisiz olarak gün boyu servis imkanımız bulunmaktadır. kombi servisi firmamız tüm İstanbul geneline servis imkanı vermektedir kombi yada klimanız hangi marka olursa olsun bizleri 7/24 arayabilir servis imkanımızdan yararlanabilirsiniz, bizlere ulaşmak ve servis çağrısın da bulunmak için bizleri gün içerisinde arayabilirsiniz.

Avrupa yakası kombi servisi hizmetimiz için

0212 232 06 44 – 0212 625 30 90 – 0212 427 04 25 – 0555 984 03 14

Anadolu yakası kombi servisi hizmetimiz için

0216 387 83 53 – 0555 984 03 13

sss

sss

sss başlığı altında size kısaca kombi hakkında bilgi veriyoruz.

  • Kombi nedir?

Konutun hem ısıtma hem de sıcak su gereksinimini karşılayan bir cihazdır. Bu nedenle kısaca Kombi (İngilizcede Combined/Birleşik) olarak adlandırılır.

  • Nasıl bir yapıda bir cihazdır?

Hafiftir, ufaktır, duvara asılır ve bu nedenle az yer kaplar, kolay taşınabilir, sessizdir, kullanıcıya bağımsız ısınma konforu sağlar.

  • Kombi hangi malzemeden yapılır?

Genel olarak Galvanizli çelik, DKP saç, bakır, alüminyum ve plastik parçalardan oluşur kolay taşınabilir bir yapıdan oluşur.

  • Ne tür ekipmanlara sahiptir?

Isıtma sistemi için gereken pompa, genleşme tankı, termostat, kontrol panosu gibi zorunlu sistem ve emniyet ekipmanlarına sahiptir.

  • Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?

Bireysel ısınma özgürlüğü sağlar. Kullandığınız kadar yakar ve ödersiniz. Ayrıca sıcak kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.

  • Daha çok küçük mekanlara mı uygundur?

Çok yakın bir geçmişe kadar küçük mekânlar için uygundu ancak son teknolojiler ve kaskat uygulamalar ile daha fazla alan ısıtılabiliyor.

  • Çalışma ilkesi nedir?

Kombi cihazları şofbenlerde olduğu gibi borulardan gelen suyun bir eşanjör vasıtasıyla ısıtılması ilkesi üzerine çalışırlar.

  • Kombi ile güvende miyim?

Kombilerde baca tepmesine ve çekmemesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, donmaya ve gaz kaçağına karşı TSE standartlarının ön gördüğü her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.

  • Kombi alırken nelere dikkat etmeliyim?

Nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Isıtma sistemleri ile ilgili satış ve teşhir yapan bayileri gezin, broşür alın, teknik bilgi edinin. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin yeterli gelip gelmeyeceğini öğrenin. Bilinen, geniş servis ağı olan ve güçlü firmaların ürünlerini tercih edin ve mutlaka TSE damgası arayın. Ayrıca kombi tercihinde ilk maliyet değil, tüketim bedeli ve servis maliyetlerinin de önemli olduğu unutulmamalıdır.

  • Kombiler kaça ayrılır?

Kombiler çalışma prensibine göre bacalı, hermetik, baca fanlı (yarı hermetik) olmak üzere üçe ayrılırlar. Ateşleme sistemine göre pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca son zamanlarda yoğuşmalı kombiler yeni bir kombi ürün grubu olarak ön plana çıkmaktadır.

  • Kombileri birbirinden ayıran özellikler nelerdir

Genelde kombi teknik özellikleri aynı olmasına rağmen son teknolojik gelişmeler ile dijital kontrol paneli, full alev modülasyonu, yoğuşma teknolojisi, ön karışım teknolojisi (yanma havası ayarı yapabilmesi), arıza uyarı sistemi, dış hava sondası ve oda termostadı ile kullanım, aşırı soğuklarda donmaya karşı koruma, pompa sıkışmasına engel olma gibi ilave teknik özellikler ile kombiler birbirinden ayrılmaktadır.

  • Bacalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fark nedir?

Bacalı kombilerde fan yoktur. Atık gaz, sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir, tabii bir çekim ve baca vasıtasıyla dış ortama atılır. Bu nedenle bacalı kombi cihazları standartlara uygun yapılmış bir bina bacasına bağlanmalıdır. Aksi takdirde bacadan sızan atık gaz ortamdaki kişileri zehirler. Hermetik kombi ise fanlıdır. Atık gaz fan ile iç borudan dış ortama cebri olarak atılırken, dış borudan da yanma havasını yanma odasına çeker. Bu nedenle, hermetik kombi cihazlarının bina bacasına ihtiyacı yoktur, evin dış ortama açılabilen herhangi bir mekânına monte edilebilirler. Ortamdaki havayı tüketmezler ve baca çekiş problemi olmaması nedeniyle ortamdaki havayı kirletmezler.

  • Evim için hangi kombi çeşidini tercih etmeliyim?

Binada standartlara uygun müstakil baca mevcut ise bacalı, baca standartlarına uygun olmayan bir baca var ise veya baca yok ise kesinlikle hermetik kombi tercih etmelisiniz.

  • Yoğuşmalı kombilerin özelliği nedir?

En önemli özelliği az enerji tüketmesidir. Böylelikle de işletme maliyetini düşürür. Bu cihazlar duman gazı içindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave verim artışı ve enerji kazanırlar.

  • Maliyeti diğerlerine göre yüksek midir?

Gerek cihaz fiyatlarının biraz yüksek olması, gerekse düşük sıcaklıkta çalışmasından dolayı daha fazla radyatör maliyeti getirdiğinden yoğuşmalı sistemlerde ilk yatırım maliyeti yüksektir. Ancak daha az enerji harcadıklarından işletme maliyeti düşer. En ideal kullanımı, düşük sıcaklıkta çalışması zorunlu olan (30-50 OC) yerden ısıtma sistemlerinde bu kombinin tercih edilmesidir.

  • Evime kombi kurdurmak çok vaktimi alır mı?

Hayır almaz. Kalorifer tesisatı hazır ise kombi, çok kolaylıkla monte edilebilen bir cihazdır.

  • Kombiler yalnızca doğal gaz ile mi çalışır?

Kombiler doğal gazın yanı sıra LPG ile de çalışır.

  • Kombileri açık alanlara mı monte etmek gerekir?

Kombiler açık balkona ve dış duvarlara monte edilemezler. Kapalı balkon ve ev içine monte edilebilirler. Banyolara monte edilmeleri yasaktır. Monte edildikleri mekânın havalandırılması ile ilgili gaz kuruluşları tarafından konmuş birtakım kurallar ve şartnameler mevcuttur.

  • Kombiyi kurduğum balkonun camekânlı olması gerekli midir?

Camekânlı veya plastik camla kapatılmış balkona kombi monte etmek mümkündür. Ancak gaz kuruluşu tarafından yeterli havalandırma şartları yinede aranmaktadır.

  • Kombilerin kapasiteleri nedir?

100-120 m2 daireler için 17-20 bin kcal/h kapasiteden başlayarak güçleri ısıtılan mahal alanına göre artmaktadır.

  • Kombinin ömrü ne kadardır?

Kombilerin ürün ekonomik ömrü, Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir.

  • Evdeki herkes kombiyi çalıştırabilir mi? Kullanımı karmaşık mıdır?

Kombilerin kullanımı çok basit olup, kullanımı normal ev cihazları (çamaşır veya bulaşık makinesi) kullanımı kadar kolaydır.

  • Kombim arızalandığında ne yapmalıyım?

Kombiniz arızalandığı takdirde önce kullanma kılavuzundaki arıza giderme yöntemlerini uygulamanız gerekir. Eğer arıza halen sürüyor ise kombinizi aldığınız firmanın en yakın yetkili servisine başvurmanız gerekmektedir.

  • İthal cihazlarla ilgili sorunları kime bildirmeliyim?

İthal cihazlarla ilgili sorunlarınızı önce ürünü aldığınız firmaya bildirmelisiniz. Sorun çözülmüyor ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı il-ilçe hakem heyetlerini haberdar edebilirsiniz. Bakanlık ve TSE ithal ürünlerin kalite ve yeterliliğini denetlemekle yükümlüdür. Yerli ve yabancı cihazlarla ilgili olan ve imalattan kaynaklanan sorunlarınız için TMMOB Makine Mühendisleri Odası veya Türk Standartlar Enstitüsü’ne (TSE) başvurunuz.

  • Sadece sıcak su kullanmak istediğimde ne yapmalıyım?

Kombinizi yaz çalışma konumuna getirdiğinizde sadece kullanım sıcak suyu sağlarsınız.

  • Isınmanın en ekonomik yolu kombi midir?

Kombi sistemleri bağımsız ısınma konforu sağlamaktadırlar. Kişiler istedikleri sürede istedikleri kadar ısınırlar. Merkezi ısınma sistemleri, özellikle 3-4 daireden fazla olan konutlarda, yakıt ekonomisi açısından kombilerden daha avantajlıdır. Ancak kombideki bağımsız ısınma konforunu merkezi sistemlerde yakalayamazsınız.

  • Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?

Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük seviyede ısıtmak yeterli olacaktır. Kombimizi geceleri düşük bir derecede çalıştırmaz isek, kullanım saatlerinde kombiyi çalıştırdığımızda bina bloğunun ısınması oldukça zaman alır. Ve enerji tüketimi büyük oranda artar.

  • Kombiyi 24 saat açık tutmak zararlı mıdır?

Kombinin 24 saat açık tutulmasında bir sakınca yoktur.

  • Kombi sürekli yakıldığı halde yeterli ısınma sağlanamıyorsa ne yapılmalıdır?

Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısınılamıyorsa, ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eks*k veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir.

  • Kombi  kısa süre için kapatıp tekrar açarsam daha fazla mı yakıt harcar?

Evet. Örneğin; evin içerisinde 22 derecelik belli bir konfor ortamına ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 22 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekir. Bundan dolayı da kombiyi kapatmadan düşük seviyelerde kullanmak daha iyi olacaktır.

  • Kombimin sıcak su konumunda çalışması için en az ne kadar su gerekir?

Kombiler geneldi 2,5 lt./dk. Su debisi ve 0,25 bar su basıncında dahi sıcak su üretebilmektedir.

  • Kombi cihazını şofben gibi, sadece sıcak su kullanımına yönelik kullanabilir miyim? Böyle bir durumda ek bir radyatör ve radyatör bağlantısı gerekli midir?

Kombi cihazınızı sadece sıcak su temin etmek amacıyla bir şofben gibi kullanabilirsiniz, ancak radyatör hattı kullanmayacaksanız, uygun bir uzunlukta by pass hattı gerekir.

  • Kombili bir evde, doğalgaz tasarrufu için kullanılmayan salonun radyatörlerini kapatmak veya kısmak doğru mudur?

Kombi sisteminde bir pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak en az üç tane peteğin çalışıyor olması gereklidir.

  • Bulunduğumuz yerde doğalgaz olmadığı için kombiyi tüp gazla çalıştırabilir miyiz?

Çalıştırılabilir. Ancak en az iki tüp gereklidir. Ayni anda iki tüp gaz kullanmanızı sağlayacak özel tüp gaz kiti kullanılmalıdır. Ancak tüp gaz fiyatları doğalgaza oranla pahalı olduğu için tercih edilmemektedir.

  • Merkezi sistemden kombi sistemine dönüş yapıldığında var olan radyatörlerimi kullanabilir miyim?

Kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce cihaza herhangi bir zarar gelmemesi için radyatörlerin iç temizliğinin yapılması ve tesisatın komple temizlenmesi gerekmektedir.

  • Kombi cihazının ortalama garanti süresi kaç yıldır?

Kombilerde Garanti süresi minimum 2 yıldır. Bazı kombilerde 3 yıldır.

  • Kombimin bakımı için neler yapmalıyım?

Her altı ayda bir yetkili servis çağrılarak tesisat filtrelerinin temizlenmesi ve bacalı kombilerde baca çekiş kontrolü ve temizliği gerekmektedir.

  • Kombi nerede satılır?

Kombiler merkez firmanın yetkili kıldığı ve sertifika verdiği yetkili satıcılarında satılır.

  • Evimdeki radyatör boruları tıkanırsa kombim bozulur mu?

Hayır. Kombi bozulmaz. Sadece arızaya geçer ve çalışması durur. Tıkanıklık giderildikten sonra kombi çalışmaya devam eder.

  • Kombinin ortalama ısı ayarı kaç derecede olmalıdır?

Kombi ısı ayarı binanın izolasyon ve dizayn özellikleri, mevsimsel geçişler ve tesisat türleri gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. Isıtma sistemleri 90/70 OC’ a göre dizayn edilmiştir. Ancak bu değer en yüksek ısı kayıplarına göre seçildiğinden genelde 80 ila 55 OC arasında bir sıcaklık yeterli olmaktadır.

  • Kombinin bar ayarı sıfırlanırsa kombi çalışır mı?

Kombi basıncı düşer ise kombi çalışmaz ve arızaya geçer. Kombi ortalama basıncı en az 1 bar olmalıdır.

  • Kombinin su basıncı hangi seviyede tutulmalıdır?

Kombi kalorifer tesisatı çalışma basıncı en az 1 bar olmalıdır.

  • Kombide yaz /kış konumu ne demektir?

Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatını ısıtır hem de şofben görevi görür. Yaz konumunda ise sadece şofben görevi görmektedir.

  • Bir apartmanda tek kombi ile birkaç daire aynı anda ısıtılabilir mi?

Isıtılabilir. Özellikle dubleks daireler için uygundur. Ancak kombi kapasitesinin iki daireyi ısıtacak güçte seçilmesi gerekmektedir.

  • Kombide garanti süresi nasıl ve ne zaman başlar?

Kombide garanti süresi yetkili servisin cihazı devreye alması ile başlar. Yetkili servis tarafından devreye alınmadan kullanılan cihazlar garanti kapsamı dışında kalır.

  • Türkiye’ye ilk kombi ne zaman geldi?

Türkiye’de ilk kombi kullanımı 1988 yılında Ankara’da başlamıştır.

  • Türkiye’de kaç kişi kombi kullanıyor?

Yeni doğalgaz gelen bölgeler hariç sadece İstanbul, İzmit, Ankara, Bursa ve Eskişehir’de kayıtlı 2,600,000 kombi kullanıcısı bulunmaktadır.

  • Kombi ile beraber oda termostadı kullanmalı mıyım?

Evet kullanmalısınız. Oda termostadları evin ısısını daha hassas ayarladıkları için özellikle kombili sistemlerde tavsiye edilmekte ve ekonomi sağlamaktadır.

  • Çift eşanjörlü kombimi yoksa tek eşanjörlü kombimi tercih etmeliyim?

Tek eşanjörlü (birleşik eşanjör) kombilerde üç yollu vana gibi ilave ekipmanlar gerekmediği için arıza oranları düşmektedir. Eşanjör direkt alevle ısıtıldığı için verim yükselmektedir. Ayrıca tek eşanjörlü kombilerde pompa sıcak su alınması esnasında durduğundan pompa ömrü uzamaktadır.

  • Doğal gaza Geçiş İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğalgaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir. Merkezi sistemle ısıtılan binalarda, doğalgaza geçişin merkezi mi, yoksa bireysel mi olacağı ise yine apartman yönetim kurulunun %51 çoğunluk kararı ile olur. Genelde şehir bazında abonelik işlemleri değişmekle beraber, şehrinizde bulunan gaz şirketinin (EGO, İGDAŞ, ESGAZ, BURSAGAZ, İZGAZ gibi) yetki vermiş olduğu bayilerden birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli yatırılır.
Projenizin gaz kuruluşu tarafından onaylanmasını takiben gaz açma için randevu alınır ve gaz açma işlemi gerçekleşir.
Kombi Teknik Bilgi

  • Kombinizi istediğiniz ayarda tutabilirsiniz. Cihazı kısık derecede kullanmak cihaza zarar vermez.
  • Baca temizliği bacalı kombilerde geçerlidir. Kombiler bacalı ve hermetik kombiler olarak 2 gruba ayrılır.

sss Hermetik Tip Kombiler:

Açık yanma odası bulunmayan kombiler. Hermetik tabir ettiğimiz cihazlar olup bacaya ihtiyaç göstermezler. Yanma odaları kapalı hücre biçiminde olup, doğalgaz için gerekli olan yanma havasını bir fan yardımı ile dışarıdan alırken, yanma sonucu oluşan atık gazları aynı şekilde dış ortama vermektedir. Hermetik cihazlar bir hava akım borusu ile dış ortama bağlanmak zorundadır.

sss Bacalı Tip Kombiler:

Yanma odası bulundukları ortama açık olan ve bulunduğu ortamın havasını kullanan baca bağlantısı bulunan cihazlar bacalı kombi olarak adlandırılırlar. Mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalı ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Banyolar ve hacmi 8 m3 ’ten az olan yerlere konması uygun değildir. Baca temizliği bacalı modeller için geçerlidir.

  1. Cihazınıza yılda bir kez mutlaka bakım yaptırmanız gerekmektedir.
  2. Kış aylarında sürekli çalışan kombinin gece kısık ayarda çalışması uygun olacaktır.
  3. Cihazınızın su basıncı 1.5 bar seviyesinde olmalıdır.
  4. Cihazınızda meydana gelecek sorunlarda, verdiğimiz teknik destek sonucu giderilmiyorsa, kesinlikle cihaza müdahale etmeyin. Servisin gelmesini bekleyin.
  5. Radyatörlerinizin ısısından memnun değilseniz. Kalorifer sistemini temizlettirin.
  6. ısınamıyor sanız radyatörlerinizin ısısını kontrol edin. Eğer sıcaksa ve hala ısınamıyor sanız, evinizdeki izolasyon yetersizdir. İçerideki ısıyı muhafaza edemiyorsanız, kayıplar oluşacak, bu nedenle ısıtamadığınız gibi yüksek fatura ödeyeceksiniz.
  7. Cihazın performansı ve sağlı açısından en üç petek kullanılmalıdır. Zira tasarruf olsun diye 1 veya 2 petek kullanırsanız cihazınız kısa zamanda durup çalışacağından zarar görecektir.
  8. Zemin katta ve teras katta oturanlar ara katlara göre daha yüksek fatura öderler. Aksi için iyi bir izolasyon gerekmektedir.
  9. Radyatörlerinizin üstü sıcak altı soğuk ise radyatör sistemindeki su, çeşitli nedenlerden dolayı iyi devir daim yapamamaktadır. Zira kombiden çıkıp peteklere giden su aynı hızda Kombiye geri gelmelidir, aksi halde iyi ısınma sağlanamaz.
  10. Petek havasını almak için peteğin üst yan kısmında bulunan hava alma musluğunu gevşetip su gelene kadar beklemelisiniz. Bunu yaparken cihazınız kapalı olmalıdır. İşlem bittikten sonra cihazın suyunu tekrar kontrol edin.
  11. Peteklerde hava olup olmadığını anlamak için peteğe karşıdan bakıldığında sıcaklık üst vana kısmından girer diğer yarısı soğuk olur. Üstü sıcak altı soğuk ise hava yoktur. Radyatör durup dururken hava yapmaz. Hava yapması için sistemin suyunun boşaltılması gerekmektedir. Bunun için arıza –tadilat-boya v.b gibi işlemler sonucu ortaya çıkar.

sss Kombi Arızaları

sss

sss

1.Kombi hiç çalışmıyorsa

  1. Günümüzde kullanılan birçok kombi içerisinde su olmadığı zaman emniyet olarak çalışmamaktadır. Suyu bitmiş olabilir. Standart su basıncı 1.5 bardır
  2. Elektrik şalteri acık olmayabilir
  3. Gaz vanası kapalı olabilir
  4. Gaz vanası açıkken cihaz çalıştırılmak istenmiş ise ikaz (kırmızı lamba) yanıyor olabilir
  5. Kombinin ön panelindeki (yaz/kış) konum anahtarı istenilen konumda olmayabilir.
  6. Kombi pilotlu ise pilot alevi yanmıyor olabilir.
  7. Tüm bu işlemlere rağmen başarılı olamadıysanız teknik servis çağırınız.

2.Kombi çalışıyor ısıtmıyor

  1. Kalorifer termostat derecesi düşük olabilir
  2. Kalorifer dönüş hattındaki filtre tıkalı olabilir
  3. Petek ve boru hattının temizlenmesi gerekebilir.
  4. Kombinin ısıyı algılayan aksamlarında sorun olabilir.
  5. Petekler kapalı olabilir( alt ve üst vana acık olacak)
  6. Cihazınızda problem olabilir(tenkis servis çağırınız.)

3.Kombi patlamalı yanıyor

  1. Cihaz yanmak üzereyken birkaç saniye geç yanarsa. İçeride gaz birikmesi olur bu nedenle şiddetli bir yanma olacağından gaz ve çakmak ayarlarının kontrolü gerekmektedir
  2. Cihaza yıllık bakım yapılması gerekmektedir.

4.Sıcak su açıldığında petekler çok ısınıyor

  1. Bu arıza meydana geldiğinde musluktaki sıcak su akışında dalgalanma olması gerekir. Bir ısınır bir soğur. Normalde sadece musluğa gitmesi gereken sıcak su ikiye bölünüyor. Cihaz siz suyu açtığınızda kalorifer kısmını kapatma işlemini tam anlamıyla yapamadığından bu sorun ortaya çıkar.(teknik servis çağırınız.)

5.Radyatörlerin üstü sıcak altı soğuk sss

  1. Filtre tıkalı olabilir
  2. Peteklerdeki su kirli olabilir
  3. Cihazın yanlış ayarında sorun olabilir
  4. Cihazın sıcak su ve kalorifer ayrıştırıcı parçalarında aksama olabilir.
  5. Kalorifer tesisatınızın döşenme seklinde yapılmış bir hata olabilir
  6. Kombiye yakın petekleri kısarsanız uzak peteklere su daha hızlı ulaşır
  7. Bu işlemlerden sonrada olmadıysa teknik servis çağırınız.

6.Kombi su akıtıyor. sss

  1. Cihazın suyunu gereğinden fazla doldurmuş olabilirisiniz(1.5 bar olmalıdır)
  2. Cihazın tesisat bağlantılarında aşınmalar olabilir.
  3. Kombinin imbisat deposunda problem olabilir(genleşme problemi)
  4. Hava tahliye arızalanmış olabilir(teknik servis)e başvurunuz
  5. kombinizin su doldurma vanası arızalı olabilir
  6. radyatörün hava alma yerinden su basıncını düşürünüz. Bu durum tekrar ederse teknik servis çağırınız

7.Kombi ses yapıyor sss

  1. Cihazın fan motorunda problem olabilir
  2. Cihazın devir daim motorunda problem olabilir
  3. Cihazın haznesindeki suda hava olabilir
  4. Cihazın sıcak su ile kaloriferi ayrıştırıcı parçalarda hata olabilir(üç yollu vana)

8.Kombi sıcak su vermiyor sss

  1. Su açıldığında cihaz yanıyor fakat ısıtmıyorsa suyu gereğinden fazla açmış olabilir (kış aylarında)
  2. Isınan suyun bir kısmı kalorifer sistemine karışıyor olabilir
  3. Sıcak su hattına baksa bir yerden su karışması olabilir
  4. Cihazın sıcak su ile ilgili aksamlarında problem olabilir(teknik servise başvurunuz)

sss Tesisat Bilgileri

Yıllardır kullanmakta olduğunuz cihazlarınıza bağlı radyatörler deki su kirlenmekte ve temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde radyatör diplerinde çamur seklinde tortu oluşmakta ve suda ağırlık meydana getirdiğinden suyun akış hızı yavaşlatmaktadır. İyi devridaim olmayan su kombiye uzak olan radyatörlerin ısınmasına engel olmaktadır.

Radyatörlerin ortalama 3 yılda bir temizlenmesi uygundur. Çok sık temizlenmesi yeni kireç oluşumlarını hızlandırmaktadır. Kalorifer tesisatlarında en sağlıklı sistem, bakır boru ile yapılan tesisattır. Daha dayanıklı estetik ve uzun ömürlüdür. Plastik tesisatta ise yüksek derecelerde kullanıldığında iyi monte edilmediyse sarkma yapar. Aynı zamanda bakır boru metal oluşu nedeniyle geçtiği yeri ısıtır ve ısı iletkenliği çok iyidir.
Son yıllarda ekonomik maliyeti ve kolay işçiliği nedeniyle birçok evde plastik boru tesisatı kullanılmaktadır. Sıva üstü plastik boru tesisatında evin iç dizaynına göre yapıldığından çok fazla sayıda doksan derecelik dirsek kullanılması sonucu suyun borulardaki hızı azalmakta uç kısımlardaki radyatörlerde ısınma sorunu görülebilmektedir. Bu nedenle kombi tesisatı yapılırken kombi ile radyatörler arasındaki fitings malzemelerinin en aza indirilmesini tavsiye ediyoruz plastik boru 260 derecelik yüksek bir ısıda kaynak yapılarak monte edildiğinden yapılan en ufak bir hata tesisat içerisindeki boru çapının daralmasına sebep olabileceğinden yıllarca ısınma sorununa sebep olabilir.
Tesisatınızda Bakır Boru Kullanmanız İçin 12 Önemli Neden;

  • KOROZYONA DAYANIKLILIK

Bakır dış etkilerden etkilenmeyen bir madde olması sayesinde inşaatlarda çok rahat kullanılmaktadır. Alçı, çimento, beton veya su bakıra hiç zarar vermez. Ayrıca bakır ultraviyole ve enfraruj ışınlarından etkilenmediği gibi yıllar boyunca bile hiçbir eskime göstermez.

  • KULLANMA KOLAYLIĞI

Bakır kolay şekillendirilen bir madde olduğundan kullanılması basit ve işlenmesi süratlidir. Bu sayede tesisatçı zaman kazanmakta, dolayısıyla maliyet düşmektedir. Ayrıca çok ucuz aletlerle çalışılabilmekte ve lehim sistemi sayesinde kaçak olmayan bir tesisat kurulabilmektedir.

  • GENLEŞMEME ÖZELLİĞİ

Düşük bir genleşme oranı betonun genleşme oranına çok yakın olması sayesinde bakır boru çok güvenlidir. Plastik borularda bu oran bakırdan 7- 10 kat fazla olduğundan sıcak su tesisatları sorun çıkartmaktadır.

  • GEÇİRGENLİK

Bakır boru yüksek ısıda bile %100 oranında oksijen ve gaz geçirmeme özelliğine sahiptir. Bu sayede plastik ve demir tesisatlarda rastlanan mantar ve bakteri üremez. Bu özelliğin yıllar geçtikçe değişmesi söz konusu değildir.

  • ANTİ BAKTERİSİT ÖZELLİK

Bakır bakterisit özelliği sayesinde tatil zamanları ihtiva ettiği su durgun olan ve bakteri ve yosun üremesi için ideal bir ortam yaratan tesisatlardaki suyu temizler ve bakterilerden arındırır.

  • ISI İLETKENLİĞİ

Plastikten bin kat fazla olan ısı iletkenliği sayesinde bakır boru özellikle yerden ısıtma sistemlerinde çok verimli olmaktadır. Demir borulu sistemlerle karşılaştırıldığında ise ilk ısıtmada meydana gelen kayıplar çok aza inmektedir. Buna ısı geçirgenliğinin yanı sıra et kalınlığının da az olması yol açmaktadır.

  • SÜRTÜNME KATSAYISI

Bakır boruların diğer tesisat borularına kıyasla iç yüzeyleri çok kaygan olduğundan küçük çaplı borularla bile randımanlı bir tesisat kurulabilmektedir. Bu sayede daha küçük pompalar kullanılmakta ve dolayısıyla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

  • SAĞLAMLIK

Bakır borunun çekme mukavemeti diğer malzemelere göre daha yüksektir: tavlı borularda 200 Mpa, sert borularda 300 Mpa. İnşaatlarda oluşan zor şartlarda bile bakır boru önlem almadan kullanılabilmektedir. Ayrıca ateşten ve kemirgen hayvanlardan da etkilenmemektedir.

  • BASINCA DAYANIKLILIK

Bu özelliği sayesinde bakır boru tesisatta basınç veya ısı kısıtlaması olmadan kullanılabilmektedir. Örneğin 22*1 ölçüsündeki bir bakır boru içindeki suyun 200 santigrat derece’ye çıkması halinde bile 16 bar’a dayanabilmektedir. Bu değerler boru çapı düştükçe daha da artmaktadır. Dolayısıyla zaman 80 santigrat derece’yi aşması muhtemel kalorifer tesisatlarında bakır boru mükemmel netice vermektedir.

  • ESTETİK

Bakır borunun ve bağlantı elemanlarının inceliği tesisata çok estetik bir görünüm sağlar. Bakır boru kolaylıkla boyanır.

  • YANGINA DAYANIKLILIK

Metal olması sebebi ile bakır boru evlerde meydana gelebilecek yangın olaylarında etkilenmez. Bu konu maalesef plastik borulu sistemlerde büyük sorun teşkil etmektedir.

  • ÇEVREYE DUYARLILIK

Bakır doğadan elde edilen saf bir madendir. Çevreye hiçbir zarar vermediği gibi tamamen geri kazanılan bir maddedir.

sss Doğal gaz Nedir ?

Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM (tersiyer bütil merkaptan)kullanılır. Karışımın içinde %95 ya da daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.

Dünya da doğal gaz sss

Çeşitli kimyasal ürünlerin başlıca hammaddesi olan doğalgaz dünya enerji tüketiminin önemli bölümünü karşılamaktadır. Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900 lerde Çin de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790’da Ingiltere de başladı. Boru hattı taşımacılığıyla birlikte 1920 lerde artan doğalgaz kullanımı 2. Dünya savaşından sonra daha da gelişti. Doğalgaz enerji üretim sektöründe ilk kez Amerika da kullanılmaya başladı. 1950li yıllarda doğalgazı dünyada enerji tüketimindeki oranı %10u geçmiyordu. Günümüzde ise enerji tüketiminin %24ü doğalgazla karşılanmaktadır. Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü oluduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eş değerdir.

sss Türkiye’de Doğal gaz

Türkiye’de doğalgazın varlığı 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilerek, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası’nda kullanılmaya başlandı.1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğalgaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası’na verildi. Kaynaklardaki rezervlerin sınırlı olması tüketimin genişlemesini önledi.
Doğalgazın sanayi ve şehir şebekelerinde kullanımı çalışmalarına, 84/8806 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 1984 yılında SSCB ile imzalanan doğalgaz sevkiyatı anlaşmasının ardından başlandı. Doğalgaz şehiriçi evsel ve ticari olarak ilk kez 1988’de Ankara’da kullanıldı. 1992 yılında Istanbul’da, Bursa’da, Eskişehir’de, Izmit’te doğalgaz pazarı genişledi.
Türkiye’de tüketime sunulan yıllık doğalgaz miktarı, imzalanan anlaşmalarla 2005 yılında 40 milyar m³; 2010 yılında 55 milyar m³ mertebesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle evsel kullanımda doğalgazın kesilmesi riski yoktur. Gazın büyük bir kısmı sanayide kullanılmaktadır ve gaz dağıtım firmaları sanayideki aboneleri ile özel bir sözleşme yaparak olası bir gaz arzı sıkıntısında sanayiye verdiği gaz miktarını azaltıp bunu konutlara vermektedir. Böyle bir durum, bugün için çok az bir ihtimaldir, çünkü ülkemizde gaz arzı talepten fazladır.
Türkiye’de de sınırlı bir miktarda doğalgaz çıkmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Türkiye doğal gazı esas olarak Rusya ve Iran’dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış (LNG)olarak deniz yoluyla satın almaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğalgaz temini için anlaşmalar yapmıştır.
Türkiye, enerji uzmanları tarafından dünyanın en hızlı gelişen on pazarından biri olarak gösterilmektedir. Ekonomik büyüme ve sınırlı doğal kaynaklar, ülkemizin enerji ithali gereksimini arttırmaktadır. Türkiye stratejik konumu gereği Ortadoğu ve Hazar Denizi doğalgaz üretim alanları ile Avrupa tüketim pazarı arasında köprüdür.

sss Enerji Tasarrufu Nasıl Sağlanır

  1. Binalarda; çatıda, pencere ve kapılarda, duvarlarda gerekli ısı yalıtımları yapılarak ısı kaybının en aza indirilmesi gerekmektedir.
  2. Oda sıcaklığını daha düşük seçmek ve işletmede bu düşük sıcaklığı sürekli kontrol edebilecek kontrol sistemine sahip olmak yakıt ekonomisi sağlar.
  3. Güneş alan pencereler temiz tutularak, güneşin pasif ısıtması sağlanmalıdır.
  4. Radyatörleri üzerleri ve önleri açık tutulmalıdır.
  5. Perdeler radyatörleri kapatmamalıdır.
  6. Dairelerde kullanılmayan mekanların radyatörleri kısılmalı veya kapatılmalıdır.
  7. Borulardaki ısı yalıtım kalınlıkları uygun değerlerde olmalıdır.
  8. Duvar içinden geçen boruların da sıcak su ve sirkülasyon olmak üzere hepsi izole edilmelidir.
  9. Duş başlıkları ve armatür seçilirken ekonomiye dikkat edilmelidir.

 

Tavsiyeler sss

  1. Dönüşüm yaptıracağınız firmanın İGDAŞ Yetki Belgeli olmasına dikkat ediniz.
  2. Tercih ettiğiniz cihazın mutlaka yetkili kişilerle, üretici firmaların prensiplerine göre monte ettiriniz ve çalıştırınız.
  3. Bugüne kadar olan doğal gaz bağlantılı ölümlerde sorunların %90’ı bacalardan kaynaklanmaktadır. Yanma sonucu karbon monoksit gazı ortaya çıkmakta ve fark edilemeden can kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle doğal gaz kullanımında bacalar ayrı bir önem taşımaktadır. Baca dönüşümünüzü uzman ve yetkili kişilere yaptırmayı unutmayınız.
  4.  Baca paslanmaz çelikten olmalıdır.
  5. Sisteminizde otomatik kontrol sistemi kullanınız.
  6. Termosta tik radyatör vanası kullanmanız yakıt tasarrufu açısından önemlidir.
  7. Dönüşüm firmasının referanslarını ciddi olarak kontrol ediniz.
  8. Tesisatınızı yapan ustaların ilgili kuruluştan yetki belgeli olmasına dikkat ediniz.
  9. Satın aldığınız mamulün satış sonrası müşteri hizmetlerinin etkinliğini kontrol ediniz.
  10. Tercih ettiğiniz cihazın yedek parça sorunu olmamasına dikkat ediniz.
  11. Cihazın garanti süresi sonunda cihazın ömrü, ekonomik kullanımı ve sizin sağlığınız için mutlaka yetkili firmalarla bakım sözleşmesi yapınız.
  12. Kazan yakıcılarının eğitimine önem veriniz.
  13. İleri teknolojik üstünlüklere sahip cihazlarla hem ciddi yakıt tasarrufu sağlanır. Hem de çevre korunur.
  14. Proje önemi büyüktür. Ancak doğru projelendirilmiş bir sistemde yüksek verimli ve problemsiz bir ısıtma sağlanacağı unutulmamalıdır.

 

sss Doğal gaz Acil 187

187 Doğalgaz acil servisleri, Bağlı müdürlüklerde 28 Şebeke Şefliği, 3 Bakım Onarım ve 3 Acil Kazı Şefliği’nde toplam 148 teçhizatlı acil müdahale ve bakım Aracı ile 24 saat güvenli ve kesintisiz hizmet verilmektedir.
Sistem nasıl işletiliyor?
Ana kumanda birimine gelen ihbarlar, AS400 sistemi üzerinde çalışan İhbar Kayıt Sistemi (IKS) yardımıyla işlenmektedir. Ana kumanda merkezinden yapılan tüm telefon ve telsiz görüşmeleri ses kayıt sistemleri yardımı ile kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtlar her hangi bir sorun olması halinde yeniden dinlenebilmektedir. Arayan abonenin tesisat numarası, adı, soyadı, telefonu gibi bilgiler kullanılarak abonenin adresi tespit edilmekte ve ihbar bu adres bilgisi ile ilgili işletme şefliğine bildirilmektedir. Bu kriterlerin hiç biri ile abonenin adres verisine ulaşılamaz ise, adres bilgisi manüel olarak ana kumanda operatörleri tarafından girilmektedir.

İhbar Kayıt Sistemine girilen ihbarlarla ilgili her hafta düzenli rapor alınmaktadır. İhbarı alan şeflikteki Doğalgaz Acil 187 ekipleri hızlı bir şekilde bildirilen adrese giderek müdahalede bulunmaktadırlar. Arıza giderildikten sonra tekrar Alo 187’yi arayan doğalgaz acil ekipleri, ilgili ihbarın giderildiğini haber vermektedirler.
Alo 187 Doğalgaz Acil Hattı ‘na kış aylarında günde ortalama 500, yaz aylarında ise 100 civarında telefon gelmektedir. Her acil hatta olduğu gibi Alo 187’ye de çok fazla asılsız ihbar gelmesi işleyişin aksamasına neden olmaktadır.
DİKKAT! Doğalgaz çürük sarımsağa benzer bir koku vermektedir. Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal Alo 187’yi aramaları gerekmektedir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğalgaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, eğer koku çok fazla ise ev içerisindeki elektrik sigortalarının kapanması emniyet açısından alınması gereken önlemlerdir. En kısa zamanda eve ulaşacak olan ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak sorunu çok seri bir şekilde çözeceklerdir.

sss Dogalgaz kaçagi ile karsilasinca

Evinizde ağır bir gaz kokusu duyarsanız, aslında kokusuz olan doğalgaz kaçak olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırılmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda;

  1. Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız.
  2. Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayınız.
  3. Ana vanayı kapatınız.
  4. Elektrik düğmelerine dokunmayın, ekipmanlarını açıp kapatmayınız. Fişten çekmeyiniz.
  5. Sigara içmeyiniz. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayınız.
  6. Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını 187 arayınız. 187’ye ulaşamama durumunda itfaiyeyi 110 numaralı telefonu arayınız.
  7. Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayınız.
  8. Kıvılcım çıkabileceği için telefonunuzu kullanmayınız.
  9. Gaz kokusu olan mekanı derhal boşaltın.
  10. Koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz.
  11. Arızayı kendiniz gidermeye çalışmayınız.
  12. Gaz cihazınızın yakınında hafif bir gaz kokusu varsa pilot ateşiniz arızalı demektir.
  13. Cihazınızı onarım için servise gösteriniz.

Apartman Boşluğunda Gaz Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız

  1. Ortamı havalandırmak için binaya giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açınız.
  2. Bina girişindeki ana doğal gaz giriş vanasını kapatınız.
  3. Sigara içmeyiniz. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayınız.
  4. Elektrikli cihazları çalıştır mayınız. Çalışır durumda olanları kapatmayınız.
  5. Elektrik düğmeleri ve kapı zillerini kullanmayınız.
  6. Asansör ve benzeri. cihazları çalıştır mayınız.
  7. Gaz kaçağının olduğu binada telefonları kullanmayınız.
  8. Doğal gaz acil hattını(187)hemen arayın.
  9. Apartman yöneticisine haber verin.

Binaların Dışında Gaz Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız

  1. Binaların dışında gaz kokusu algıladığınızda Doğal gaz acil 187 numaralı telefona ihbar yapınız.
  2. Bu mekan da ki insanları uyarınız.
  3. Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestir iniz.
  4. Bölgenin kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak güvenlik önlemi alınmasını sağlayınız.

İhbar Verilirken Dikkat Edilecek Hususlar

  1. Adınız, soyadınız ve telefon numaranız
  2. Gaz kokusu alınan bölgenin adresi ve tarifi
  3. Gaz kokusunun yoğunluğu
  4. Gaz Kullanım Güvenliğinde Dikkat Edilecek Hususlar
  5. Gaz yakan cihazlar bozuk olmamalıdır. Gaz kaçağı yapmamalıdır.
  6. Gaz tesisatı kaçak yapmayacak şekilde döşenmiş olmalıdır.
  7. Konutlarda elektrik tesisatı mutlaka topraklı olmalıdır.

sss Doğal gaz Linkleri

Önemli Linkler (Doğal Gaz Linkleri)

www.enerji.gov.tr : T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
www.epdk.gov.tr: EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)
www.botas.gov.tr: BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşımacılığı A.Ş.)
www.tpao.gov.tr: TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)
www.gazbir.org.tr: GAZBİR (Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği D.)
www.dosider.org: DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş A.D.)

Doğal gaz Nakil / Abonelik sss

Doğalgazın nakli nasıl Yapılır ?

  • Doğalgaz boru hatlarıyla ve yüksek basınç altında taşınabilir. Bugünkü teknik ilerlemeler, doğalgazın atmosferik basıncın 80 katı bir basınçta 140 cm çaplı borularla 6000 km gibi uzaklıklara taşınmasına imkân vermektedir. 6500 km. üzerindeki taşımalar için sıvılaştırma yoluna başvurulmuştur.

Nasıl abone olacaksınız sss

  1. Mahallenizin yatırım programına dâhil olup olmadığını dağıtım ilinizdeki dağıtım şirketinden Müşteri ilişkileri servisinden telefonlarla öğrenebilirsiniz. Mahalleniz yatırım programına alınmış ise, abonelik işlemlerini yaptırabilirsiniz.
  2. Mahalleniz yatırım programına dâhil ise “ Müşteri ilişkileri servisinden temin edebileceğiniz “ Ön Talep Formu’nu doldurarak mahallenizin bir sonraki yatırım yılı programına alınmasına katkıda bulunabilirsiniz.
  3. Apartmanınızda kat maliklerinin katıldığı bir yönetim kurulu toplantısı düzenleyerek doğalgaza geçiş için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuna göre %51’lik oy çokluğu kararı alınıp, merkezi ya da bireysel ısınma tercihi belirlenir.
  4. Son olarak gerekli belgeler teslim edilerek ve abonelik bedeli ödenerek doğalgaz abonesi olabilirsiniz.

Abonelik Bedeli sss

  1. Her bir daire veya işletmenin ilk 200 m² si için dolar bazında bir ücret talep edilir, sonraki her 100 m² si için yine belirli bir dolar tutarında abonelik bedeli ödenecektir.
  2. Abonelik işlemleriniz esnasında verilen listeden veya ilgili dağıtım firmasının web sitesinden yetki almış sertifikalı bir firma ile anlaşarak doğalgaz dönüşüm sözleşmesi imzalanır.
  3. İmzadan sonra yetkili firma binanızda inleme yaparak, teknik şartnameleri, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak doğalgaz tesisat projeniz hazırlanacaktır.
  4. Sertifikalı firma sunduğu projenin dağıtım firması tarafından onaylanmasının ardından size ulaşarak ’Doğalgaz Kullanım Sözleşmesi’ imzalamanızı isteyecektir.

Sözleşme Başvuru Belgeleri sss
Bireysel Kullanım İçin;

  1. Yetkili kişi kimlik belgesi fotokopisi
  2. Tapu belgesi veya kira kontratı
  3. İkametgâh senedi

Merkezi Kullanım İçin

  1. Yetkili kimlik belgesi fotokopisi
  2. Tapu belgesi
  3. İmza sirküleri veya karar defteri / karar beyanı fotokopisi
  4. Apartman kaşesi

Ticari Kullanım

  1. Yetkili kişi kimlik belgesi fotokopisi
  2. Tapu belgesi veya kira kontratı
  3. Firma kaşesi
  4. İmza sirküleri
  5. Vergi levhası fotokopisi
  6. Gerekli belgeler dağıtım şirketine sunularak, güvence bedelini de yatırarak doğalgaz kullanım sözleşmesi imzalanır.
  7. Güvence Bedeli
  8. Sözleşme imzalandıktan sonra sertifikalı firmanızdan “Tesisat Kontrol Randevusu” alınır. Bundan sonra verilen randevu günü evde bulunmanız gerekmektedir. Gerekli incelemeler sonunda GAZ AÇMA işleminiz gerçekleştirilecektir.

Doğalgaz kullanımında denetim

  1. Doğalgaz kullanımında, tüketici; ucuz pişirme, ısınma, sıcak su temin etme; dağıtım şirketleri ve tesisat firmaları ise, ticari kazanç sağlama
  2. Gibi beklentiler içindedir. Bu beklentilerin yanı sıra en önemli amaç doğalgazı verimli, etkin, zamanında, sağlıklı ve güvenli kullanmaktır.

Denetimin amacı;

  1. Projelendirme ve uygulamada yapılan hatalar
  2. Kasıt ve ticari kaygı ile uygunsuz iş yapımı
  3. Deprem, sel vs. dış etkenler
  4. Denetimsizliği ortadan kaldırıp
  5. Oluşabilecek tehlike ve faciaları önleyecektir.

Denetim Sayesinde;

  1. Kişi inisiyatifi ortadan kalkacaktır.
  2. Projelendirmede ki ve uygulamadaki hatalar önlenecektir.
  3. Kasıt ve ticari kaygı ile uygunsuz iş yapımı ortadan kalkacaktır.
  4. Dış etkenlere karşı tedbir alınmış olur.
  5. Haksız rekabeti önleyecektir.
  6. İşlerin tekniğine ve standardına uygun olması sağlanacaktır.
  7. İşlerin verimli, güvenli, etkin, sağlıklı, zamanında olması sağlanacaktır.

 

 

Tagged with: , , , , ,
Posted in sıkca sorulan sorular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TIKLA ARA